DPF / FAP

Премахване на DPF/FAP на леки автомобили , камиони и трактори.

DPF (от английски: diesel particulate filter) или FAP (от френски: filtres à particules) – филтър за твърди частици е  все по-често срещан в модерните дизелови автомобили. Целта му е да намали вредните емисии за природата от изгорелите газове, като задържа в себеси саждите (твърдите частици), отделени при горенето и да ги изгори след това. Изгарянето се постига чрез повишаване на температурата на изгорелите газове (или чрез впръскване на повече гориво в градски условия или при извънградско каране). Всичко това става автоматично, без знанието и намесата на водача на автомобила.

Кога започват проблемите
Най-често причините за проблеми с DPF / FAP системите са комбинирани. На първо място проблеми причинява режима на каране на автомобилите в България. Голяма част от населението е концентрирано в големите градове, и шофира главно в градски режим (кратки разстояния при ниски обороти). При този режим, натрупаните твърди частици не успяват да изгорят, което запушва филтъра.
Това е комбинирано с по-лошото качество на дизеловото гориво в България, което съдържа повече сяра и отделя повече сажди при изгарянето, което допълнително допринася за запушването на филтрите.
Освен това, DPF / FAP филтрите имат определен живот. Най-често той е около 150 000км и бива драстично съкратен от лошото дизелово гориво и режимите на каране. Най-често автомобилите внасяни в България са преминали тези километри и вече имат проблеми с DPF системата.

Единственото постоянно решение
Физическото премахване DPF / FAP филтъра е единственото постоянно и сигурно решение на проблема.
Освен физически, филтъра трябва да се премахне и софтуерно от управляващия блок на двигателя. Това е изключително важно, тъй като ако не се направи, превозното средство остава в авариен режим, или продължава да прави регенерационни цикли, което вдига разхода на гориво и скъсява живота на двигателя. Освен това при някои автомобили, може да се получи разреждане на маслото с дизелово гориво, което не е успяло изпяло да изгори.
Всичките тези проблеми могат да бъдат избегнати с правилно извършено софтуерно премахване.